Hur var namnet?

Under den trevliga arbets- och gemenskapsdagen i söndags (19 maj) kom jag i samspråk med en av ”annedalspojkarna” om namnet på de tre kvarteren med gamla tegelhus längs Carl Grimbergsgatan. Närmare bestämt mellan Brunnsgatan och Föreningsgatan. Heter det Sparbankshusen eller är husen byggda av Göteborgs stads arbetarebostadsaktie-bolag? Ingen viktig fråga, kanske, när husen är från omkring 1880-talet och står där de står vare sig de heter det ena eller det andra. Men jag tyckte mig nästan – inte helt – säker på att det var det senare namnet som var det riktiga, så varför inte försöka hitta belägget för det?

Jag hittade några rader i den digra skriften Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, del I som är ett program för bevarande som Göteborg sammanställde 1999. Där står att tegelhusen på Carl Grimbergsgatan norr om Brunnsgatan byggdes av Göteborgs Arbetarebostads AB 1880-1886. Samma bolag byggde också Annedalspojkarna / flickornas hus på Brunnsgatan, men några år tidigare – 1876. För övrigt så var det husets adress Folkskolegatan, det vill säga den gata som gick mellan huset och Annedalsskolan, ända fram till de stora rivningarna i början av 1970-talet.

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, del I, ett bevarandeprogram, Stads-byggnadskontoret och Kulturförvaltningen/Stadsmuseet, Göteborg 1999. Sid 228-230.

Birgit Modh

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s